Pàgines

dimecres, 17 d’abril del 2013

Museu etnològic i casa de les Normes. Castelló de la Plana. La Plana Alta.



Museu etnològic i casa de le Normes. Castelló de la Plana. La Plana Alta.


Em sentia amb l'obligació de parlar d'aquest indret.  
Quantes vegades l'hem homenatjada, quantes vegades hem parlat d'ella, quantes manifestacions per la
llengua,  cada desembre ha tingut aquell carrer com a escenari.
Rememorant  aquell fet del tot important, el fet que uns quants literats com Carles Salvador aquell 1932 triaren aquella casa per signar la normativa que avui regeix la nostra escriptura, en coherència amb tot l'àmbit de la llengua catalana.
Jo evidentment no havia nascut encara  l'any 32 però aquell trosset de carrer Cavallers em porta vint anys de records.
Quan erem joves i ens van contar la gent sabuda la importància d'aquella casa, per a la supervivència de la nostra llengua i any rera any ens reuníem per fer una manifestació en honor del que en ella va passar, molts manifests han segut llegits a la seua porta.
El desembre passat va ser  l'aniversari dels 80 anys de les Normes de Castelló  i moltes associacions i entitats diverses s'han aplegat a la manifestació. 
Aquest any com molts l'emoció del cant d'estil paternal  m'emocionà sota el silenci dels tarongers amargs, això si, aquest any enlairant-se pel balcó de la casa.El desplegament de la senyera, i la serenitat de la gent gaudint d'aquell moment solemne. 
Ubicació sobre mapa: mapa 1 punt 5


Fora de la casa , en una de les portes laterals trobem la N ( de normes ) i el 32, que va ser l'any en que es van signar 1932.


Vàrem iniciar el Camí en família i vàrem visitar el museu i la casa de les Normes,  el museu ens fa un recorregut pels oficis tracicionals de Castelló, forners, llauradors, ferrers.  També ens fa un recorregut per l'antiga llar i les seues estances. Per això trobem tot d'estris i ferramentes, i panells que ens ho expliquen. També a la part de sota n'hi havia una exposició de Botafocs amb les bèsties i vestuaris.

Explicació de les Normes de Castelló
Signatures de les Normes de Castelló
Exposició i explicació de les Normes de Castelló
agramaora

 Antic vas o rusc de suro  per criar abelles

Surracadora, servia per tallar l'herba o els canyots de panís a trossos menuts.
Pep Martí amb la surracadora tallant canyots de panís


jou, era per portar dos animals junts.

estança del museu de llaurança
 Per altra banda la sorpresa va ser la darrera estança quan vàrem poder veure una exposició sobre les normes de Castelló, signataris,  els documents,  i explicacions del que suposava tenir una normativa amb concordança amb la resta de territoris de llengua catalana.

Vestits de Botafocs
Bestiari



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada