Pàgines

dimecres, 17 d’abril del 2013

El mas de Moró. Sant Joan de Moró. La Plana Alta

El mas de Moró. Sant Joana de Moró. La Plana Alta

L'estima cap al mas de Moró que ens transmet la gent de Moró es contagiosa. Un grupet de cases velles intenten sobreviure al pas del temps. Alguna casa,  ja solsida fa anys, ens  mostra algun ametller dintre seu  i ens dóna una referència el temps que fa del seu abandonament. D'altres amb la solsida encara calenta ens  mostren els cabirons a terra, barrejats amb canyes i teules. Les forces dels quals després de tants anys han defallit , o tal vegada  d'altres cases que  un badall en la paret, i les pluges de la tardor han fet cedir tot el mur.

Una altra casa ens dóna alerta del perill que correm si entrem, i un rètol
ens avisa que  l'amo, fart dels furtius  i dels robatoris, que eixirà amb l'escopeta si intentem entrar.
Algun arc de la porta  ens mostra encara el treball dels picapedrers antics .

Segons em van contar  la gent de Moró, és l'assentament més antic, ja que Moró  és molt jove, diuen que el mas de Moró data del segle XIII. Entre les runes veiem un forat que diuen si comunicava una casa amb l'altra.


Restes d'un portal del mas de Moró


L'era del mas,   on antigament batien el blat i ballaven danses, queda a la part de dalt, encara esperant  a la gent, a ser el lloc de trobada per al treball i per a l'esbarjo. Ara ja sols passejada per algunt caminant i utilitzada per ells  com observatori de la plana .
L'era del mas de Moró.
L'era del mas de Moró
 La Bassa del mas de Moró.
 Si ens fixem quan baixem pel caminet, i  una vegada hem passat el mas de Moró,  veurem les restes de la bassa del mas,  a la dreta del camí  els matolls la tapen, i a l'esquerra al costat de la garrofera unes pedres cantoneres ens insinuen que tal vegada en temps passats la bassa era molt més gran i el camí no anava per allí i el camí travessa l'antiga bassa.

Bassa a l'esquerra del camí
Senda cap a la font del mas de Moró
  Si seguim el caminaet que deixa la pista d'El Camí, una vegada passat el mas de Moró, despres de trobar-nos els beuredors que hi ha a la vora, uns metres més cap a dintre trobem la font del mas de Moró
Font del mas de Moró

Pica de la font del mas de Moró



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada