Pàgines

dijous, 4 de febrer del 2016

Molí del Cosell. Les Coves de Vinromà. Antic Maestrat

 Molí del Cosell. Les Coves de Vinromà. Antic Maestrat.
En el meu recorregut l'agost del 2015 per les Coves de Vinromà vaig visitar molts molins,  en el cas del molí del Consell el punt al mapa del molí del Cosell estava clar,  a la cruïlla de la carretera de les Coves cap Alcalà i el marge esquerre del riu, i per l'altra banda  a l'esquerra de la carretera d'Alcalà a Sant Mateu. Hi havia algunes construccions i vaig intentar endevinar quina era  el molí però  em va costar, vaig trobar indicis de la séquia i d'una antiga construcció quadrada de pedra darrera de la casa, que podria ser el cup, però se'm fa difícil assegurar  de moment res.
 Per una altra banda com en els altres molins farem una petita ressenya del que Benjamí Barberà ens explica en el seu article Els molins fariners d'aigua a les Coves, dintre del llibre El món rural a les coves de Vinromà.

"El molí del Consell.
 S'en diu perquè era del Consell de la Vila. És a la dreta del riu. Podria ésser medieval, però ha arribat fins avui reformat. Destaca la sala de moles amb set arcs gòtics ajuntats que a més d'enbellir l'estança reforcen considerablement tota l'estructura del casal. Lúltim moliner,exel·lent paredador, sobre les restes del vell molí s'ha bastit el seu habitatge de pedra seca.
 El cup és rodó de dues boques que baix s'ajunten, fet que no vist enlloc  arreu de la província. Es conserva l'assut, la séquia la bassa i tota la maquinària adaptada i condicionada a les necessitats dels diversos tipus  d'energia utilitzaca: rodet, tubina, motor de gas pobre, motor diesel i electricitat. Va plegar l'any 1968. Te un joc de moles catalanes i una altre de franceses."

Molí i cup.


Antiga séquia

Antiga séquia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada