Pàgines

dilluns, 1 de febrer del 2016

La Moreria. Les Coves de Vinromà.(Antic Maestrat)

La Moreria. Les Coves de Vinromà.  (Antic Maestrat)
 La Moreria és un enclavament que impressiona, prop de les Coves de Vinromà, és un paratge vora el riu de les Coves, un lloc que  ha meravellat al món per moltes raons,  és un punt d'enclavament històric on han mirat moltes de les civilitzacions que han passat per ací. Hi ha pintures rupestres en un dels abrics ,  i per altra banda restes de construccions dels moriscos on tenien allà les cases, d'ací el nom que se li ha quedat.
 Però el que més ha quedat a la ment dels covarxins va ser la història   del  miracle  de les Coves, que conten que va ocórrer en la cova de la Campana.
 A l'ellaç hi ha un article que explica el que va passar, amb  una mica d'ironia.
 Molt resumit cap a l'any 1947, Raquel, una xiqueta de 10 anys va veure la Mare de Déu a la cova de la Campana del cingle de la Moreria, i aquesta  li va dir que tornaria el 30 de novembre i faria una altra aparició. És va córrer la veu i va ocórrer el veritable miracle, el 30 de novembre hi havia esperant l'aparició divina una congregació de 250.000 a 300.000 persones,vingudes de tot arreu, rentant-se les ferides al riu .
 Segons sembla el miracle va ser que en el fred que feia i amb  la quantitat de gent que hi havia banyant-se al riu  no va passar res, ni ningú  va prendre mal.  La història encara està molt viva entre la població covarxina.

 En la meua estada durant sis dies a les Coves de Vinromà l'estiu del 2015 vàrem dedicar un matí a recorrer la Moreria, gaudir del paratge i escorcollar alguns dels reconets encantats que té.
Observar les mil i una formaes que prenen les roques fomant les coves i els cingles.
 A la part alta del cingle i més cap a la dreta hi ha un abrig amb pintures rupestres .



 En una de les cabitats de la roca hi ha les dues pintures rupestres.

Paratge de la Moreria a les Coves de Vinromà.







 Restes de construccions dels moriscos a la Moreria










Cova de la campana.




 Restes de les construccions morisques a la Moreria

 Restes de les construccions morisques a la Moreria

 Restes de les construcions morisques

 Restes de murs a la Moreria



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada