Pàgines

dimarts, 7 de maig del 2013

La Sang dels Moros. Castelló de la Plana. La Plana Alta.

La Sang dels Moros. Castelló de la Plana. La Plana Alta

Des de xicotets visitàvem la pedra sagrada, la pedra llegendària on cada any ens contaven la història.  Quan érem xicotets pujàvem dalt les runes del castell Vell i des d'allà, el dia de la Romeria de les Canyes féiem l'homenatge als qui allí havitaren, i els dedicàvem unes paraules, tot recordant-los.  Veíem el penyassegat poregosos, i imaginàvem l'escena sanguinària .
Aquelles pedres tacades són el record,  i tal vegada d'altres pedres que no són tan famoses,ni tan homenatjades i  tot  i ara restar mudes  tenen més sang vessada a sobre. Però el símbol d'aquell òxid de ferro que recorda la sang en aquell indret  sota el castell és com un llibre obert als ulls dels xiquets i xiquetes de Castelló.

 Segur que és vessà sang en aquell castell, sang inocent dels qui allí vivien tranquil·lament. En aquest dia recordem les lluites entre moros i cristians, i la sang del moros, recorda les vides dels vençuts.
Ara el castell es troba tancat al públic  i  rodem per sota i podem acaronar les pedres amb la delicadesa de qui entén les penes dels vençuts, i les paraules segueixen recordant els qui allà vivien i pergueren la vida , fa més de trenta anys que seguim fent la cerimònia d'homenatge a aquelles pedres.
Amb el cant a l'aire d'alguna albada i la cançó de Flor de Marge d'AL Tall cantada per Pep Martí, acabada pel toc de la Muixeranga.
És un indret sagrat, i  tot i ser nosaltres l'herència dels vencedors d'aquella batalla, hem segut tantes vegades després vençuts , que ens és molt fàcil posar-nos al seu costat, i així ara i ací , recordem cada any els moros, amb tendresa, afecte, sentiment i estima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada