Pàgines

dijous, 16 de maig del 2013

El castell de l'Alcalatén. L'Alcora. L'Alcalatén.

El castell de l'Alcalatén.l'Alcora. L'Alcalatén
De lluny és divisa el seu altiu posar coronant aquell vell tossal. El castell de l'Alcalatén, . Els merlets retallen el cel blau i li donen l'acabat del castell, els merlets contrasten amb la rodonor de les torres que li donen fondor. Des de dalt veiem l'Alcora i l'ermita del Salvador. Per una finestreta veig retallada la imatge  de l'ermita, que la cace per oferir-vos -la com a ofrena.
 Ací dalt el vent bufa suau la història de la comarca, escrita al cel amb el vibrar de les sagetes que busquen un objectiu fàcil. El castell porta com a senyera el nom de la comarca, L'alcalatén, la comarca dels dos castells.   Ara el lloc està deshabitat i és un referent per a tota la contrada. Antigament sota hi havia el despoblat, on diuen hi havia l'antiga ubicació de l'Alcora, la vila del Castell, que amb la carta pobla va quedar-se finalment despoblada.
Per l'altra banda les muntanyes ens tapen la vista de Costur i la coberta de muntanyes envolten tota aquella banda de la comarca.

El castell té una importància capdal en la història de l'Acalatén, d'origen Islàmic, conquerit per Jaume I i cedit a Ximén d'Urrea, després de la conquesta de Borriana.


 El que ens conten al mapa de L'alcora edicions  el Tossal:
 Fortalesa medieval, situada sobre calcària rocosa a 370 metres d'altitud. SX-XIII, Planta triangular dispersa, 150 m2 recinte principal i envoltat per un camí de Ronda, amb aljub i despoblat. Entrada per migdia, amb dues torres circulars i cubs, que conté muralla  emmerlada tipus "barbacana". Jaume I va otorgar el castell  i el títol de baró al cavaller aragonés Ximén d'Urrea, en 1233, després de la conquesta de la plaça de Borriana.
 En l'actualitat s'ha redactat un pla de protecció especial per a la zona en el que es contempla íntegrament aspectes patrimonials  i de medi ambient, inciciant-se la seua rehabilitació per part de la Conselleria de Cultura

Aljub del castell

 Vista del castell de l'Alcalaten des de Montmirà.  
  A la caminada del 31 de desembre del 2015 fent el Camí  de l'Alcora a les Useres vàrem fer la visita al Castell, acompanyats de Tere la qual ens va explicar moltes coses de l'indret,  per exemple a la paret del castell  es veuen els orificis en diagonal  que insinuen el que podria ser una escala cap al primer pis.
 Pedra rodona  treballada  incrustada a la paret del castell
  Per una altra banda i pràcticament poc visible a primera vista hi ha  una de les torres del castell, concretament la de més al nordest. Peró quan baixem per darrera si que es pot visualitzar millor des de sota, com podem veure a les altres fotografies



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada