Pàgines

dimarts, 9 de juny del 2015

Ermita de Sant Jaume de Fadrell. Castelló de la Plana. La Plana Alta.

 Ermita de Sant Jaume de Fadrell. Castelló de la Plana. La Plana Alta.
 Simbòlica  i emblemàtica és l'ermita de Fadrell, pel que va suposar en la història de Castelló,  antiga alqueria mora fortificada. Davant l'ermitori n'hi ha un antic cementeri i  molt prop una sénia.
 Abans es trobava ací el museu etnològic que actualment es troba al carrer cavallers. Darrerament, la construció de  l'autovia pel seu costat li trenca molt l'encant.
 A poc a poc aniré detallant el que he anat trobant de la seua llarga història com a primer enclavament musulmà, abans de la conquesta cristiana  de Jaume I.
Antiga alqueria morisca fortificada i ermita de Sant Jaume de Fadrell

Antic cementeri
Antic cementeri de Fadrell

Alqueria fortificada de Sant Jaume de Fadrell


Sénia del recinte de Fadrell



Sant Jaume de Fadrell

Arc gòtic de l'entrada de l'ermita



Entrada principal amb l'arc i el balconet
  Aquesta caminada pel terme va ser el 7-6-15
Una mica de cronologia:
1178 El rei Alfons II i na Sancha, reis de la corona d'Aragó concedeixen el "Castrum et Villam de Khadrel" al bisbe de Tortosa Ponç de Mulnelles, amb motiu de la consagració de la catedral.
La "Dotàlia" situa els seus termes de de Fonscalens fins la mar, i des de la mar fins al riu Borriana, després Millars i fins al terme de Borriol arran  la muntanya de Monternés. Són els actuals termes de Castelló i d'Almassora.
 Quan es parla de Fadrell cal pensar amb un castell del mateix nom a la muntanya( Castell de Fadrell, després castell Vell o de la Magdalena) i una alqueria fortificada a la Plana, (l'actual ermita i les dependències).
 L'Alqueria de Fadrell gaudia d'un mercat tots els divendres.
1224. El rei en Jaume I confirma la donació de Fadrell  al nou bisbe de Tortosa Ponç de Torrelles continuant amb la voluntat dels seus avantpasats.
1233 Conquesta del castell de Fadrell(Castell de la Magdalena i de l'alqueria fortificada a la Plana). El rei en Jaume , otorga llavors l'alqueria  a l'ordre miltar de Calatrava i posteriorment a la de Santiago d'Uclés, que la convertiria en comanda menor depenent  de la de Montalban. Va  ser en aquell moment quan aquella antiga alqueria musulmana fou readaptada, habilitant un espai dedicat la patro de la comanda, Sant Jaume, i un terreny proper es va utilitzar com a cementeri cristià.
1251 Privilegi de Jaume I per traslladar als primers pobladors, del castell de la Magdalena a la Plana. Durant els segles XIII al XV l'alqueria de Fadrell continua fortificada amb muralles i una torre quadrada, prop del pou.
Mosen Josep Miquel Francesc i Camús.
  (Estracte de la cronologia)

 Algunes vegades he passat perdavant de  l'ermita, actualment  l'horari de visites és de 9:30 a 13 hores.
 Deprés de llegir una mica sobre l'antiga alqueria de Fadrell, veig  la seua importància per entendre la situació durant l'època de Jaume I, i els temps abans de la conquesta .
Ubicació sobre mapa punts 5 i 6
Caminada el 19-4-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada