Pàgines

dimarts, 25 d’agost del 2015

Els banys àrabs. Llíria. El Camp de Túria.

Els banys àrabs. Llíria. El Camp de Túria.
 A la caminada del 1-2-15 no vaig poder veure massa cosa, tot i això faig l'entrada per properes visites, ja que els banys estan dintre d'una finca de pisosos i aquesta està tancada.
 Com em va dir Juan Vicente l'aigua venia directament de la séquia de l'ermita de Sant Vicent que creuava tot el poble i passava també pel molí de la Parra.
 Banys àrabs al panell informatiu de Llíria.


 Aprofitant la meua visita a Llíria al Camp de Túria aquell 12-6-15 , vaig aprofitar en aprofundir una mica més en aquesta població  tan impressionant, per la seua història antiquíssima i el seu llegat en patrimoni.

 Els banys àrabs es troben dintre d'un edifici a la seua part inferior, de fora sols veiem el panell i un telèfon que ens convida a concertar la cita. Després de fer la telefonada al mòvil indicat, en uns minuts un home ens obria i ens explicava la història i els diferents components dels banys. Primer ens va passar un video on ens situava en la vida d'aquella època i tot el que fa referència a la neteja i purificació del cos en el món àrab.
Un resum del que vaig aprendre és el següent:
Primer ens situem en el món àrab, amb el seu urbanisme de carrerons  estrets i recargolats i amb el sistema d'atzucats, que eren carrerons sense eixida. També  el reportatge ens parlava dels àrabs sota la dominació cristiana, els mudejars, que eren els àrabs sota el control cristià.
Pel que fa als banys àrabs de Llíria és descubreixen  en 1994 en fer els fonaments de l'edifici on es troben.
 Parts de que consten 
 La cuberta dels banys  és de volta de mig canó amb orificis per deixar l'entrada de la llum.
En l'espai més cap a la dreta n'hi ha el magatzem de la llenya, el forn i un aljub, la sala més propera al forn correspon a la sala calenta, la segúent seria la sala temperada i la darrera la sala gelada. N'hi havia també habitació de repós i letrines.
Funcionament del ritual 
 El bany era  un moment molt improtant de purificació del cos i seguia  un procés ritual , els homes i les dones entraven per separat.  En la sala primera es preparaven pels banys .
 Primer es llabaven  les mans, la boca,  el nas,  la cara,  els braços, el  pel, les orelles i els  peus. Finalment es llabaven el cos que comportava la major purificació . Després de completar la purificació del cos amb el llavat, feien un té on parlaven i després feien l'oració. Entenien que per purificar l'ànima amb l'oració primer havien de  purificar el cos amb el bany. Després anaven a casa per retrobar-se amb l'estimada. Per entrar als banys cobraven entrada.
 

Visió general dels banys àrabs, el primer espai on n'hi havia la llenya , el forn i l'aljub i després les tres sales respectivament calenta, temperada i freda.
 A l'entrada de l'espai trobem aquesta maqueta on es reprodueixen els banys

L'espai més a l'esquerra  amb l'espai per la llenya i el forn on s'ecalfava l'aigua.
L'aljub al costat del forn.

Les tres sales dels banys, calenta , temperada i freda, d'esquerra a dreta
Orificis per l'entrada de la llum a la sala calenta i la temperada

Orificis per l'entrada de la llum a la sala calenta


Sala temperada i sala freda amb els orificis per l'entrada de la llum

Orificis per l'entrada de la llum


Impressiona trobar-se dintre  dels banys àrabs. Però hui no ens podrem banyar.
 Visió general dels banys.


 Una mena de canaleta per on s'escorria l'aigua.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada