Pàgines

dimecres, 12 de novembre del 2014

La Moleta del Remei( poblat ibèric) Alcanar. Montsià

La Moleta del Remei (poblat ibèric). Alcanar. Montsià.




Muralla del poblat

 La meua vivència.
 Després de deixar el cotxe davant l'ermita  del Remei vaig passar per les oliveres mil·lenàries i vaig pujar la senda del poblat, després quan vaig arribar dalt vaig pagar els dos euros i vaig entrar.

1.Accés al recinte
 És el poblat iber més gran que he vist mai, de tots els que he visitat, no puc evitar fer córrer la imaginació i l'emoció quan passege pels seus carrers  i mire l'interior de les cases, per intentar saber-ne més de la vida quotidiana d'aquestes persones i els seus costums. Pel que mostren les restes de les cases i les muralles  és un dels assentaments més importants de la zona, vora cinc cents anys d'ocupació del poblat, és moltíssim.
 Em va agradar molt l'estat de conservació dels vestigis, i com està d'apanyat el poblat, quin goig quan es valora la història i es té interès per mostrar-la, i mostrar als vianants aquesta joia de patrimoni, de fa més de 2000 anys
Vaig agafar-me amb calma la visita intentant gaudir al màxim del lloc, llegint les indicacions i cartells per entendre al màxim cada estança del poblat i on corresponia en la seua representació al
1 Plànol de l'accés al recinte.
mapa.
 

2. Magatzems i escorxadors.
 Les Explicacions dels fulletons
Els diferents espais:

1. L'accés al recinte. (s.VII aC)
 Únic punt d'entrada al recinte, el passadís d'entrada es va fent  estret i quatre esglaons donen accés a l'àrea superior del carrer.

2 Magatzems i escorxadors (s.V aC). Edifici comunal amb  un ampli espai delimitat per parets de pedra, amb funcions d'escorxador, i un espai tancat format per murs paral·lels de  pedra, que  aguantaven un entaulat de fusta on es guardaven sacs de cereals i llegums.

3 Habitatge (s.V aC).Habitatge compartimentat interiorment. 
Sota  el paviment s'hi trobaren diversos enterraments infantils 

4 Edifici d´ ús comunitari(s.V aC)
 Edifici rectangular compartimentat interiorment. En un dels àmbits s'hi  localitzen molins manuals, llars i un forn i en un altre grans gerres per l'emmagatzematge de llegums i cereals.


3 Habitatge
5 Habitatge (s. VIII a C) Té planta  rectangular  i la llar està situada a un costat de l'habitació.Hi ha restes d'unes escales per accedir a un pis superior.(no hi ha fotografia específica)

6 Edifici cultural (s. VII aC). Edifici amb llar central al voltant  de la qual van aparèixer vasos de ceràmica  feta a mà, aixafats. Al costat hi ha un forn i una cista segellada amb un lingot de plom. Sota del paviment hi havia enterraments infantils i una ofrena fundacional d'ovocapri.(no hi ha foto específica)

7 Habitatge (s.VII aC) .
3 Habitatge.
Correspon a la fase més antiga del poblat.Té planta rectangular amb llar central delimitada per toves i un paviment de calç.

8 Habitatge (s VII aC)
 La seva forma s'adapta al traçat de la Muralla.Té  un pati adossat que va estar cobert.

9 Torre de defensa (sV aC)
 Torre quadrada adossada al perímetre emmurallat en la zona nord construïda amb grans blocs de pedra a la base i pujada amb tàpia. 

10 Edifici Cultural (s VII aC)
4  Edifici d'ús comunitari
 Edifici compartimentat en espais especialitzats: magatzem, zona d'habitatge i zona de treball. Va  sofrir diferents remodelacions que són visibles per la superposició de murs i llars.La presència d'enterraments infantils sota el banc adossat li confereix característiques culturals.
11. Muralla (s VII-V aC)
4 Panell del punt 4 Edifici d'ús comunitari
 El poblat s'organitza en dos o més barris de planta concèntrica protegits per una muralla, que serveix de paret posterior  dels edificis.La base de la muralla està bastida amb dues cares vistes de pedra i l'interior farcit amb pedruscall i aixecada amb tàpia. A la zona est està reforçada amb doble parament.

12 Sector sud ( s.V aC).
Habitatges que corresponen a la segona fase constructiva de l'assentament.Tenen planta rectangular dividida en dos àmbits. El nivell de paviment estaria per sota del nivell del carrer. La presència d'alguns elements com ares, basaments de columna... fa suposar que hi hauria un pis superior

La Història.

El poblat ibèric de la Moleta del Remei, situat a la vessant sud de la serra del Montsià, és un enclavament  costaner dins del territori que els autors clàssics  varen assignar a la tribu ibèrica dels Ilercavons, un  punt estratègic d'intercanvi comencial entre el riu Ebre i la Mediterrània.
 Es tracta d'un centre emmurallat del qual depenien petits assentaments propers .  En ell hi viuria l'aristocràcia  de la tribu que controlava els excedents de la zona. Principalment cereals,  i els intercanviava per productes de luxe (olives, salaons  de peix, vi, ceràmicafeta a torn...) amb diferents pobles de
Murs paral·lels dels magatzem
la Mediterrània. Aquesta diferència d'estatus es constata per la construcció de sistemes defensius monumentals, muralles amb torres i bastions que no tenen finalitats militars.
 La importància del jaciment es fonamenta  en el fet que és l'únic  poblat  de l'àrea sud de la ilercavònia que presenta una seqüència ininterompuda  d'ocupació entre la segona  meitat dle segle VII aC i les darreries del segleII aC.  Es pot diferenciar en la seua  evolució una primera fase on ja trobem  part d'una  estructura murària  a la qual s'adossen les primeres  construccions ( Segle VII
Carrer amb cases als costats
primera meitat del VI aC); una segona fase en que es construeixen  les torres i els magatzems elevats( segona meitat del s.VI - primera meitat  del s.V aC) i una darrera fase ( de mitjans  s IV  fins a mitjans segle II aC) on s'observa l'augment  i la remodelació d'algunes cases, així com  l'obertura de nous carrers i l'ampliació de la muralla.  Al s.II  aC, amb l'arribada del món romà, es produeix  l'abandonament del poblat.
 El sistema urbanístic de la moleta està definit per un nucli  tancat amb carrers de circunval·lació, habitatges de planta rectangular adossats a la muralla i
Habitatge
diversificació d'usos  i de tipus d'espais: comunitaris i privats, culturals, econòmics, polítics etc. S'han trobat restes que demostren diverses activitats com l'emmagatzematge de cereals  i lleguminoses, la molta de gra, la matança i esquarterament d'animals, el tissatge o la metal·lúrgia.
 També s'han trobat diferents soterraments infantils, en concret
perinatals( individus morts al llarg del procés de gestació o immediatament després del part) que ens indica una selecció en funció de l'origen  social de l'individu, un ritus que es pot lligar amb les creences de fertilitat i benestar
Habitatge
econòmic pròpies dels pobles i comunitats jerarquitzades i preestablertes de l'àmbit de la

Mediterrània.
Magatzem i escorxador
 Habitatges , entre la muralla i el carrer.
7 Habitatge
 Vista del carrer
 Carrer
8 Habitatge
8 Habitatge
9 Torre de defensa
9 panell de la torre de defensa
10 edifici cultural

10 edifici cultural
 El Delta de fons
11 Muralla Perimetral

11 Muralla perimetral
12.Sector Sud

12 Sector Sud
12 Sector sud, de fons el delta.
12 Sector sud
Ubicació i itinerari d'Alcanar a la Moleta del Remei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada