Pàgines

divendres, 21 de novembre del 2014

Els rellotges de sol d'Otos.Otos. La Vall d'Albaida

Rellotges de sol d'Otos. Otos. La Vall d'Albaida. Arribàrem al poble d'Otos  als peus del Benicadell al vell mig de la Vall d'Albaida.   Un poble on és especial per la singularitat que li donen els rellotges de sol. Molts escultors de prestigi han  deixat el seu llegat en algun raconet del poble i diferents creacions donen forma a una varietat  molt gran de rellotges de sol.
 Rellotge forn

 El que ens conten els fulletons d'Otos dels rellotges:

 Rellotge de fang
Relloge de fang
 En el rellotge de fang, Arcadi Blasco ha plasmat de manera simple i original la seua visió del camp valencià d'interior.  És un rellotge de fang perquè la ceràmica és fang, però també perquè és terra, la terra que formen els bancals margenats del nostre terme. Les textures i les petites variacions de color suggereixen el bell i variat mosaic del nostre paisatge agrari a vista d'ocell, una  imatge en tres dimensions del que podríem observar des de dalt del Benicadell.

 Rellotge bicicleta.
Rellotge bicicleta
 La bici rellotge d'Antoni Miró reclama l'atenció del vianant, el convida a aturar-s'hi i reflexionar sobre el temps, aquell temps en què les coses eren d'una alta manera: les bicicletes desproporcionades i poètiques; aquell temps en que el sol encara ordenava  les vides dels humans per mitjà  de la seua llum i les seues ombres. La bici-rellotge convida  a reflexionar sobre el temps que ha sigut, el que és i el que serà.
 Polifem
 En el viatge de tornada de Troia, Ulisses i els seus companys desnbarcaren a l'illa dels ciclops anomenada Odissea. Allà hi van trobar una cova amb menjar i beguda i organitzaren una festa. Quan el propietari de la cova,  Polifem , els desocobrí,  en devorà un parell i tancà la porta de la cova amb una gran pedra. Els sobrevivents idearen una estratègia per a fugir: Ulisses li dóna a tastar el vi a Polífem, els efectes del qual eren desconeguts per a Polifem. Aprofitant-ne l'embriaguesa, Ulisses clava una llança  en l'ull del gegant i fugí amb els seus companys, disfressats d'ovella. A partir de llavors, Ulisses fou perseguit per la ira del déu del mar Posidó, enutjat amb ell perquè havia deixat cec al seu fill.
rellotge festina lente
Aquesta conegudissima història l'ha plasmada de manera genial Manuel Boix en el seu  rellotge de Polifem. La llança d'Ulisses clavada  a l'ull  del gegant el submergeix eternament en el món de les ombres, però  és aquesta mateixa llança, esdevinguda gnom,que amb la seua ombra ens fa llum sobre el pas del temps.

 Melón Solei
Des del mateix nom tot és sorprenent en aquest rellotge de sol. Arthur Heras no es limita  a afegir un rellotge als seus motius artístics, ni a decorar un rellotge  amb elements del seu imaginari artístic. Quan concep un ganivet, el transforma en gnòmon, quan imagina un meló, el vol esfera del rellotge,
 rellotge  meló
quan recrea les pepites, els otorga dignitat d'hores.
 I perquè tinga volum , afegeix la singularitat que el rellotge es troba en un pla oblicu gens convencional, cosa que el converteix en un rellotge doble quan la seua propia ombra  projectada sobre la paret ens indica  l'hora simultàniament amb la del propi rellotge.Tot i que l'autor s'ha estalviat les metàfores , sembla inevitable la reflexió sobre el tall del ganivet secconant eternament les hores

 Els textos de les explicacions dels rellotges són de Joan Olivares, Daniel Alfonso, i Rafael Jordà.
Polifem


 El 27-12-14 vaig quedar amb Joan Olivares per per el recorregut Castelló de Rugat a Otos i  durant el Camí em va comentar coses de la Vall d'Albaida. Em va comentar que a Ràfol de Selem tenen un jardí botànic amb espècies autòctones.
 Pel que fa al nom del poble d'Otos, és iber o preromà i vol dir argelaga. Per altra banda em va comentar que a l'aigua que pel matí s'acumula a les plantes, el que a Castelló li diem aiguatge ací li diuen reixiu.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada