Pàgines

diumenge, 8 de maig del 2016

Església de Sant Bartomeu. Xàbia. La Marina Alta

 Església de Sant Bartomeu. Xàbia. La Marina Alta.
  Estava esperant a Rafa de Xàbia, i mentre esperava  vaig recórrer  el nucli vell,  la pedra tosca cobria molts dels edificis antics, rasposa i bruna, i eixida molta  de la cova Tallada, treta per una nissaga de picapedrers, que eixamplaven aquell gran riurau,  vora la mar per  extraure els grans blocs de pedra i fer grans construccions a les poblacions de la Marina. Ara ja fa temps que han prohibit la seua extracció de la cova Tallada, i la porten de molt lluny, si en necessiten. Segons Rafa em va contar alguna vegada ell és descendent d'una nissaga de picapedrers  que treballaven la pedra tosca, l'església de Sant Bartomeu en podria ser un bon exemple d'aquestes construccions. 
 Segurament tots els pobles que visitem  tenen la seua església, gran o menuda,  i  tal com visitem els pobles trobem una gran varietat de formes i d'estils, però l'església fortificada de Xàbia , feta de pedra tosca amb la seua portalada treballada en pedra d'estil gòtic i  voltada de canons no ens deixa indiferent.
 Els seus elements defensius fusionats amb els religiosos  la fan molt especial. També això ens fa retrocedir en la història i situar-nos en altres temps, quan la pirateria era un dels grans perills i pors de la gent dels pobles de costa i llavors es fortificaven i  es preparaven contra els atacs.
 Esgésia de Sant Bartomeu de Xàbia

Campanar de Xàbia


 Porta principal i canons al seu costat



 Canó, ara fa de banc

 detall de la façana  gòtica








 Escuts nobles dels senyors de Xàbia

Font a la porta amb l'escut de Xàbia


 Detall dels elements defensius


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada