Pàgines

dijous, 13 d’octubre del 2016

El Marinet. Xodos. L'Alcalatén

 El Marinet. Xodos. L'Alcalatén.
 Una muntanya màgica, emblemàtica i  misteriosa, cim  inseparable dels paisatges de Penyagolosa, és la muntanya del Marinet. Amb el seu barret característic i el seu cim sembrat per un poblat iber del qual queden  restes d'algunes cases. En el nostre camí cap a Xodos es mostra imponent davant els nostres ulls.

 Transcriuré el que ens diu el llibre: Castelló de la Plana Sant Joan de Penyagolosa. Sender de la lluna Plena .
 del Centre Excursionista de Castelló.

 EL MARINET

" Marinet és un tossalàs coronat per la Mola del mateix nom, a 1467 metres d'altidud, que domina la població de Xodos per ponent. Els enormes aiguavessants que el formen finalitzen en els barrancs de l'Aigua, del Molí o dels Possos(Lloc per on pugem) i la rambla de la Canaleja."


 ELS ENCANTS DEL MARINET.
"De Marinet es conten unes quantes històries. Del que es comú més o menys en totes elles es poden traure les condicions en que s'ha  d'accedir a la Mola, la nit de Sant Joan, al solstici d'estiu. S'ha de fer sense armes ni res que puga fer mal i sense cap objecte religiós, com son medalles , reliquaris, escapularis etc.. Ja a la Mola  s'ha  de quedar un sense res a sobre (segons els informadosr són històries que els vells ja contaven. En totes les versions s'enten que parlen d'homes, exepte en una on es diu que ha de pujar una xica fadrina,"sense camisa") Tot complit l'encant es manifesta a les dotze de la nit, a la Mola, " al gardell de la roca" les diferents versions  de l'encant són així:

1a. Una poc corrent diu  que l'encant  és una xica i que si la toquen amb  el dit es rebenta en diners.

2a Cal endevinar una pedra concreta de la Mola . Llavors ix l'encant i apareix un tresor que van deixar els moros ( Aparici Palanques).

3a Un grup de gent que va pujar i va tenir sort, a mitjanit els va eixir una massa negra informe, i darrere seu com un pas il·luminat. No es van atrevir a passar i van fugir a la carrera.

4a Un masover que hi va pujar i va seguir totes les condicions, quan  van sonar les dotze al campanar de Vistabella se li va aparèixer  un bou de banyes molt grans, que arrossegava una cadena. Esglaiat en veure que el bouàs l'envestia va eixir corrent per aquelles costeres, a enganxons per la malesa, sense esperar el tresor i després  deia allò:" que no em parlen de Marinet que és un encant de mala llet".
 Totes les històries i contalles tenen una part de veritat i de desig. En aquest cas la veritat és l'encant que es produeix l'estada a dalt del Marinet per un costat les despulles  dels nostres avantpassats i per l'altra la contemplació d'un paisatge immens i meravellós."
    En el nostre viatge fent el Camí  en el tram Penyagolosa en un dia tan senyalat com el darrer dissabte d'abril  de l'any 2016,el Marinet brillava més, en el nostre camí de Xodos a Sant Joan de Penyagolosa.
El Marinet en el nostre camí de Xodos  a Sant Joan de Penyagolosa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada