Fem Camí 2018: Per les vinyes del Penedès, de Sant Sadurní a Vilafranca.
Han estat tres dies d'mmmesió al Penedès, tracicions paisatges, gent i gastronomia, d'entrar per les entranye del temps, per eentendre la nostra identitat i el pequè de les coses.
Em centraré amb el recorregut del dissasabte, tot i que podre´recordar alguna de les visites i explicacions del divendres o del diumenge.
El divendres vam iniciar la trobada, entra la il·lusió i els nervis, el desig i l'esperança, , la gent anava arribant a les taules d'inscripció i després d'algunes explicacions van eixir en dos grups a la visita de les caves, jono vaig poder nari en aquesta prmera visita ja que ens vam quedar desplegant les taules i organitzant el material.
Després vai venir la visita de Sant ASadurní i aquesta vegada el destí em va preparar un regal de poder escoltar i poder caminar pels carrers de Sant Sadurní amb la dolça melodia de la història i els costums del poble.
Faré algunes mencions de l que vaig poder agafar de la guia;
La visita va estar enfocada cap al Sant Sadurní anecdotic, ens va parlar dels Sant Sadurní dels sentits. Am l'olfacte oloravem la xocolata,de l'oida ens venia la música del dirngar de les ampolles , amb els ulls albiravem les llarcs solcs de vinya que inundàven el paisatge, amb el tacte acaronem " la història"
i amb el gust saboregem el cava i la xocolata.
Arribem a la plaça del pont romà, és del xvIII, però ja no hi és.
Sant Sadurní naix al segle Xii, com a parròquia de Subirats, hi havia castells i torrs de guaita, i alguns habitants, en principi pertany a Subirats.
Ha estat zona de guerres i aquestes portaven els exercits, els havien d'acollir al poble. L'ANY 1765 sindependitza de Subirats, i naix coma municipi propi.
Té un personatge molt especial, la Filoxera.
Hi ha dos fets importants; Al 1867 s'importen ceps amiericals al nord de l'estat francés que porten la Filoxera, a l'estat Francés es menja totes les vinyes.
Al Penedès hi ha tradició des de l'època Fenicia, tot i que en principi no era molt exquisit i es venia a granel .
Marc Mir ve d'una família rica del Penedès, veien que la filoxera avança cap al Pirineu, sempre teneien l'esperança que no seria capaç de creuar-lo.
Josep (" Reveila) comencen i se'n van a Xampanya i el cava entra a Blanes, deixen dormir el producte, el seu fill agafa l'empresa de Mistles i la transforma, fan les caves fermentades Calisto, tothom acaba fent cava.
La guia ens mostra en la visita una casa, alguns sabuts es reuneixen en aquesta casa, es pregunten com podrien matar la filoxera, i perquè no es menja les arrels dels ceps americans. Ddueixen que la solució és canviar els ceps , i posar ceps amaricans amb varietats autoctones. La filoxera hi es però ja no és plaga.Així és com naix el cava.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada