El que he aprés dels fulletons i la informació túristica
Quan pugem el turonet del Castell de l'Alcalatén tot seguint les indicacions de les marques del Camí és l'ermita que trobem a la part de sota. És troba a uns 3 km de l'Alcora.
És originària del segle XIII, és un dels primers exemples d'arquitectura cristiana de conquesta, amb paral·lelismes amb l'església de Salvasòria (Morella) i Coratxà (Tinença de Benifassà).
Les primeres característiques d'aquesta ermita són la portada romànica situada a la façana est(amb arc de mig punt i tres esglaons) i el porxo de 1634 amb arcs apuntats d'estil gòtic.
La façana en el costat de l'epístola, amb portada romànica i coberta amb bòbeda de canó. Els porxos sostenen la coberta a una vessant i bancs de pedra.
Presenta espadanya senzilla amb una sola campana. En 1969 va ser reconstruïda ampliant-se l'explanada porticada cap als peus del temple.
La meua vivència .
Algunes vegades he visitat l'ermita, la majoria fent el Camí, el Camí en família, amb Tere i el centre excursionista de l'Alcora, i fins i tot fa molt de temps tot sol. El guiatge de Tere em va fer canviar la meua visió de l'indret i pel que vaig entendre és dels indrets més importants de la comarca, el primer poblament a partir del qual naixen molts dels pobles del voltant es trobava on hi havia l'ermita, per les muntanyes dels voltant s'han trobat moltes restes romanes i la muntanya està molt protegida ja que és de gran valor arqueològic.
Sempre he pensat que l'ermita i el castell formen un conjunt paisagistic. És un lloc molt visitat per senderistes i també artistes, una vegada de tantes ens vàrem trobar un pintor que estava pintant un quadre intre del porxo gòtic.
L'ermita és un balcó espectacular amb vistes a l'Alcora.
Porta romànica |
Porta romànica interior i arc gòtic |
Església de Sant Salvodor vista des del castell |
Castell de l'Alcalaten i església de Sant Salvador |
Vista de l'Alcora i arc apuntat de l'ermita |
Porta romànica a l'esquerra i arcs apuntats gotics a la dreta amb el porxo. |
Porxo gòtic de 1639 |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada