El Penyassegat sempre m'impressionava quan passava per la senda del barranc de la Joquera, però un dia em vaig decidir a pujar. El camí no era fàcil i hi havia uns passos que t'havies d'ajudar d'un cable per no caure pel precipici.
Segons ens diu El llibre del centre excursionista La gr33 el sender de la lluna plena sobre el Castell:
L'historiador Viciana diu que el seu propietari era un tal Nadal (d'ací el nom més antic) que cuidava de la fortalesa amb una gossa. Per altra
banda també ens conta que pels bancals propers s'han trobat vestigis de poblacions ibèriques i medievals.
Segons sembla la seua construcció és cristiana i no se'n sap res de la seua conquesta.
El professor Francesc esteve i Galves en un estens treball realitzat a partir de 1924, va descobrir l'existència en els roquerars del Castellet el que restava de la necròpolis rupestre de la Joquera, amb eixaguars de l'eneolitic avançat i del bronze. També va trobar diversos poblats que pertenyien a diferents cultures des de l'eneolitic fins el ferro.
El recinte fortificat és reduït i d'aspecte ovalat; en sentit EW queden l'antiga plaça d'armes sobre el penya-segat del migdia i l'obra capital se situa sobre el panya-segat de tramuntana. El seu accés al recinte és per llevant on encara podem veure les restes d'antics escalons treballats a la roca.
El Castell, segons Vicent Forcada, és de tipologia roquera i inexpugnable.Tenia torre principal o de l'homenatge, distintes dependèndies, aljub Torre Bardana que tenia com a misió principal la defensa de l'entrada. Per a l'accés del recinte general tenia també una torre-portal quadrangular.
Escalador pujant el penyassegat del castellet |
Penyasegat del Castellet |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada